www.grenzrouten.eu
© 2008 - Alle Rechte vorbehalten
Vervielfältigung nur mit Genehmigung
Donnerstag, 18. April 2024 21:13:45
http:// www.grenzrouten.eu/content/mus/grenzrouten_nl/themen_nl/1aachener_reich_nl/index.html

Het rijk van Aken


Aachener Reich

 
Het rijk van Aken

Spanje en Oostenrijk als buren.
Het "Rijk van Aken" was het gebied van de voormalige vrije Rijksstad Aken dat bestond uit voor het stadsmuur gelegen gebied van de Glockenklang, de wijken Berg, Haaren, Orsbach, Soers, Vaals, Weiden, Würselen en de Aachener Heide, het Stadtwald en het Reichswald. In totaal was het Rijk van Aken ca. 9.000 hectare groot en was de grens ervan zo'n 70 kilometer lang.

Het Rijk van Aken ontstond tussen de twaalfde en de veertiende eeuw in navolging van het oude koninklijke hof van Aken. Een geschrift uit 1336 is het oudst bekende document waarin de koning (Ludwig IV) de heerschappij van Aken over de omliggende dorpen bevestigt.

In het westen grensde het rijk van Aken in de beginfase aan het hertogdom Limburg, in het noordwesten aan Oostenrijks Nederland, in het noorden en oosten aan het hertogdom Jülich en in het zuiden aan het gebied van de rijksabdij Burtscheid. Later viel het hertogdom Limburg bijna twee eeuwen lang onder de heerschappij van de Spaanse koning. De grenzen van het gebied waren gemarkeerd met de adelaarsstenen, die het wapen van de Rijksstad Aken droegen. Ter bescherming van het rijk was een aarden wal aangelegd, de "Landgraben" of "landgraaf", waarop een beukenheg geplant was en die voorzien was van een aantal wachttorens.

Ooit waren er acht van deze wachttorens. Ze waren dusdanig opgesteld dat het mogelijk was berichten via rook- of lichtsignalen naar de "Lange Turm" in de binnenstad te sturen. Een aantal torens is nog behouden gebleven: Alt-Linzenshäuschen, Beeck, Haus Hirsch, Adamshäuschen en de Orsbacher Burg. In de torens woonden de houtvesters, die verantwoordelijk waren voor het desbetreffende gebied (wouden en landgraaf). Bovendien moesten zij alle verdachte bewegingen van soldaten en vreemden melden. Vanaf het begin van de 16e eeuw werden het ambt van wachter en houtvester zo met elkaar gecombineerd.