GrenzRouten
Fernwege


Langeafstandsroutes

De langeafstandsroutes die hier worden beschreven nodigen uit tot langere, vaak meerdaagse wandelingen. Alle routes lopen deels of helemaal door het gebied van de GrensRouten of starten of eindigen hier.

 

Geuldalroute "Via Gulia"

Van de bron tot aan de monding
In het Belgische bosgebied tussen Köpfchen en Lichtenbusch bevindt zich de bron van de rivier de Geul. Door kleinere zijstroompjes zwelt hij binnen een paar kilometer al aan tot een riviertje dat zich door het Eupenerland, Herverland en Heuvelland slingert. Over een afstand van 53 kilometer kan men vanaf de bron van de Geul via Kelmis, Plombières en Valkenburg door het Geuldal wandelen tot het punt waar de Geul in de Maas uitmondt. Blauw-wit-blauwe routemarkeringen met verticale balken wijzen de weg.

Informatie:
Flyers en een routekaart (herfst 2008) zijn verkrijgbaar bij: Geuldalmuseum, Kelmis; Verkehrsamt der Ostkantone; Maison Tourisme du Pays de Herve, VVV Zuid-Limburg, Fédération du Tourisme de la Province de Liège
www.wandelenlangsdegeul.nl

  

Grote Routepaden / Grande Randonnée

Naar Vlaanderen en het Land van Herve
Grande Randonnée / Grote Routepaden (GR) zijn Belgische en Franse langeafstandswandelroutes. Twee daarvan lopen over het Drielandenpunt. De GR 563 "Tour du Pays de Herve" leidt als rondwandeling met verschillende varianten over 148 kilometer door het landschap tussen Eupen en Visé. De GR 128 "Vlaanderenroute Oost" heeft een lengte van 293 kilometer en loopt van Aken via Maastricht en Leuven naar Aalst.

Informatie:
Routegidsen met kaarten zijn te verkrijgen op:
www.grsentiers.org

  

Jacobswegen

Wegen naar Santiago de Compostella
De interesse in de Jacobswegen groeit. Steeds meer regio’s doen onderzoek naar deze eeuwenoude langeafstandsroutes en brengen bordjes met het symbool van de Jacobsschelp aan om de routes te markeren. Zo ook in de Euregio Maas-Rijn waar veel pelgrimsroutes liggen, die vaak gebaseerd zijn op oude heerbanen en handelswegen. Met name Aken was en is een plek waar veel pelgrims naartoe komen.Hier komen ook drie Jacobswegen bij elkaar: vanuit de richting Wuppertal leidt de weg over Keulen en Kornelimünster tot aan de Dom van Aken. Richting het westen kunnen pelgrims twee varianten kiezen: de Belgische route die via de bidweg van Moresnet, Luik, Namen en Dinant naar Bruly (F) loopt of de Nederlandse, die vanaf Aken over de Schneeberg richting Maastricht gaat. De routemarkeringen in Duitsland en Nederland zijn voorzien van een geel schepsymbool op een blauwe ondergrond; in België is dit een rood schelpsymbool op een witte achtergrond.

Informatie:
Duits-Nederlandse route: Landschaftsverband Rheinland / Stichting Pelgrimswegen naar St. Jacob (uitg.): Jakobswege. Wege der Jakobspilger zwischen Rhein und Maas. Bd. 3. Köln 2004Duits-Belgische route: Warnsloh, J.: Belgien: Jakobsweg, Via Mosana. OutdoorHandbuch, Bd. 139. Welver 2004
www.jakobspilger.lvr.de/Jakobswege

  

Eifelsteig 

Voor Eifelontdekkers
Nationale parken, hoogveen of natuurlijke rivierpassages, de nieuwe “Eifelsteig” combineert over een afstand van 300 kilometer unieke hoogtepunten van het Eifellandschap tussen Aken en Trier met elkaar. Markeringen en bordjes met het Eifelsteig-logo wijzen de weg. Wegwijzers brengen de wandelaars vanaf november 2008 naar het "Münsterpfad" (verbindingsroute V4) vanaf het centraal station van Aken naar het startpunt in Kornelimünster en brengen wandelaars die uit de richting Trier komen naar het centrum van Aken.

Informatie:
Routegidsen: Eifelverein e. V. (uitg.): Eifelsteig. Von Aachen bis Trier. Weg der Vielfalt. Teil 1: Aachen – Blankenheim. Düren 2008. - Download hier die Wandelkaart van het "Münsterpfad" Aachen - Kornelimünster
www.eifelsteig.de

   

Wegen van de Eifelverein

Matthiasweg en Kroningsweg
De Matthiasweg is de meest westelijke van de noord-zuid wegen van de Eifelverein en verbindt de landschappen van het Duits-Belgische gedeelte van de Eifel met het Duits-Luxemburgse deel van het natuurpark. Hij loopt over 231,5 kilometer van Aken naar Trier en is vernoemd naar de apostel Matthias, wiens graf in Trier te vinden is. De route is gemarkeerd met een zwarte driehoek waarvan de punt de richting aangeeft. De Kroningsweg is de meest noordelijke oost-west route van de Eifelverein. De route is gemarkeerd met een zwarte 'pijlpunt' die de richting aangeeft. Deze route van 135 kilometer lang is vernoemd naar de route die de Duitse koningen aflegden om in Aken gekroond te worden. Vanaf Aken voert hij door het nationaal park Eifel, door de Mechernicher Voreifel en de Kottenforst tot aan de Venusberg in Bonn.

Informatie:
www.eifelverein.de

  

Krijtlandpad

Dwars door het Nederlandse Krijtland
Deze rondwandeling leidt vanuit Vaals, via Gulpen, Valkenburg, Maastricht en Slenaken over 90 kilometer door het Nederlandse Krijtland. Het gebied heeft een fantastisch landschap en wordt vanwege de vele heuvels ook wel het Nederlandse Zwitserland genoemd. De route kan via het Gulpdal tot een lengte van 45 kilometer worden ingekort. Hij voert de wandelaars over landwegen met mooie panorama’s en door dorpjes met vakwerkhuizen en glooiende heuvels.

Informatie:
Routegidsen: Stichting Lange-Afstand-Wandelpaden (Hrsg.): Krijtlandpad. Amersfoort 2005
www.wandelnet.nl

  

Langeafstandroutes (PDF)


 Link  Welkom
 Link  Evenementen 2020
 Link  Wegwijzers
 Link  Routen
 Link  Onderwerpen
 Link  Musea
 menupfeilrot  Wandeltips
     menupfeilrot Langeafstandsroutes
     Link Routenetwerken
     Link Verbindingswegen
 Link  Wandelcafés
 Link  Tourist-informatie
 Link  Contact
 Link  Colofon
 Link  Français
 Link  Deutsch