GrenzRouten

Westwall
Westwall: Geïntegreerde spelbreker

Vroeger een afschrikwekkend bouwsel – nu een thuis voor bedreigde dieren en planten.
De Westwall, een overblijfsel van de nationaalsocialistische oorlogspolitiek, is in de regio Aken nog op veel plekken in het landschap te herkennen. Deze verdedigingslinie bestond uit een systeem van tankversperringen, tunnels, ondergrondse verblijven en versterkte kazematten. De Westwall werd over een lengte van ca. 630 kilometer tussen Kleve en Weil am Rhein gebouwd en telde in totaal 18.000 kazematten en tunnels. Hoewel de Westwall door de volgelingen van Hitler als het grootste verdedigingswerk uit de geschiedenis werd geprezen, heeft hij geen rol van betekenis gespeeld bij de gevechten aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.

In de jaren 1938/39 werd de "Höckerlinie" aangelegd, met betonnen muurtjes met prikkeldraad aan de voorkant en de eigenlijke "Höcker", oftewel "drakentanden". Deze hindernissen van ijzer en beton werden op de topografie van het landschap afgestemd en moesten oprukkende voertuigen en tanks afremmen. Voor een kilometer drakentanden was 104 ton ijzer en 2000 kubieke meter beton nodig.

In de regio Aken liep de verdedigingslinie parallel aan de grens met België en Nederland. De meeste kazematten zijn na de oorlog opgeblazen, maar de drakentanden zijn voor bijna 90 procent bewaard gebleven. Het zijn nu beschermde monumenten die in de loop der tijd een toevluchtsoord zijn geworden voor allerlei zeldzame planten en dieren.

Delen van de Westwall zijn te zien op de volgende GrensRouten
Route 1: Anti-tankmuur aan de zuidkant van de Schneeberg
Route 1 & 5: Ten westen van Köpfchen
Route 4: In de omgeving van de Gemmenicher Weg


 Link  Welkom
 Link  Evenementen 2020
 Link  Wegwijzers
 Link  Routen
 menupfeilrot  Onderwerpen
     Link Het rijk van Aken
     Link Drielandenpunt
     menupfeilrot Westwall
     Link Neutraal-Moresnet
     Link Pelgrimage
     Link Königswald
     Link Galmeiwinning
     Link Smokkel
     Link Landgraben
     Link Grens Köpfchen
     Link Historisch Vaals
     Link Cultuurlandschap
 Link  Musea
 Link  Wandeltips
 Link  Wandelcafés
 Link  Tourist-informatie
 Link  Contact
 Link  Colofon
 Link  Français
 Link  Deutsch