GrenzRouten

Pilgern
Pelgrimsroutes: Op weg in het teken van het geloof

Hoe bedevaarten hun stempel drukten op de grensregio.
Al in de tijd van Karel de Grote
kwamen er pelgrims naar Aken. In de middeleeuwen ontwikkelde de pelgrimage naar de Dom van Aken, met het graf van Karel de Grote en de andere heiligdommen die hier getoond worden, zich tot de belangrijkste bedevaart in het Duitstalige gebied.
Hoewel de populariteit van pelgrimages door de reformatie in de zeventiende eeuw afnam, gaan ook vandaag de dag nog talloze gelovigen op bedevaart naar de heiligdommen van Aken, die slechts eens in de zeven jaar worden getoond. In 2007 kwamen er meer dan 90.000 pelgrims naar de Dom van Aken.

In Aken ligt aan de Preusweg bovendien het startpunt voor de bidweg van Moresnet, een acht kilometer lange tocht naar het Maria-bedevaartsoord Moresnet-Chapelle en tegelijkertijd een gedeelte van de Jacobsweg naar Santiago de Compostela.

Moresnet-Chapelle: Volgens de overlevering genas in 1747 een boerenzoon in Moresnet-Chapelle van epilepsie door een Mariabeeldje te aanbidden. De indertijd zes jaar oude Peter Arnold Frank was al eerder met zijn ouders op bedevaart geweest naar Aken, maar het aanraken van de daar getoonde relikwieën had zijn ziekte niet verminderd. In 1823 werd er voor het eerst een kapel gebouwd op de plaats waar Peter Arnold Frank het Mariabeeldje had aanbeden. Enkele jaren later werd de eerste bedevaart uit Aken georganiseerd. Sindsdien begeven zich elke woensdagochtend pelgrims langs de vele wegkruizen naar Moresnet-Chapelle. In 1830 vond de eerste door de kerk georganiseerde bedevaart plaats en werd de kapel definitief door de kerk als bedevaartsoord erkend en gewijd. Enkele jaren later legden monniken naast de kapel een kruisweg met veertien staties aan, de Calvarieberg – een van de mooiste installaties van zijn soort in Europa. De huidige bedevaartkerk staat op de plek waar zich in de achttiende eeuw het Mariabeeldje bevond.

Jacobswegen: De Jacobsweg tussen Rijn en Maas voert in tien etappes van Millingen aan de Rijn (NL) voorbij de Niers naar Kevelaer en verder naar Venlo. Vervolgens loopt de route langs de Maas via Roermond naar Maastricht. Etappes vanaf Aken via Gulpen naar Maastricht of Meersen vormen de aansluiting met de Jacobsweg vanaf Wuppertal via Keulen en Düren. In Aken begint de “Niederstraße” die via Parijs naar Tours en verder de Pyreneeën in voert.


 Link  Welkom
 Link  Evenementen 2020
 Link  Wegwijzers
 Link  Routen
 menupfeilrot  Onderwerpen
     Link Het rijk van Aken
     Link Drielandenpunt
     Link Westwall
     Link Neutraal-Moresnet
     menupfeilrot Pelgrimage
     Link Königswald
     Link Galmeiwinning
     Link Smokkel
     Link Landgraben
     Link Grens Köpfchen
     Link Historisch Vaals
     Link Cultuurlandschap
 Link  Musea
 Link  Wandeltips
 Link  Wandelcafés
 Link  Tourist-informatie
 Link  Contact
 Link  Colofon
 Link  Français
 Link  Deutsch